Apartmanlarda, toplu konutlarda(sitelerde), iş merkezlerinde ve plazalarda komşular arasında sıkça gürültüden kaynaklı problemler yaşanmaktadır. Bu gürültüler bazen tolere edilebilirken bazı durumlarda da işin içinden çıkılmaz bir hal alabilir.
Peki bu gibi durumlar nelerdir, bu gibi durumlarda ne yapılmalıdır, şikayetler için doğru adres nedir, yasalar bu konu ile ilgili ne demektedir hepsini ele alacağız.
Toplu Yaşam Alanlarında Komşular Arasında Yaşanan Gürültü Kaynaklı Sorunlar
- Aile içi anlaşmazlıklar, şiddet
- Yüksek sesle müzik dinlemek, dizi-film izlemek
- Çocukların oynadıkları bazı oyunlar ve ağlama sesleri
- Topuklu ayakkabı kullanımı
- Zamansız yapılan ev temizlikleri (gece süpürge çalıştırmak gibi)
- Zamansız yapılan tadilatlar (gece matkap çalıştırmak gibi)
Gürültü Problemine Esas Kanun/Yönetmelik Var Mıdır?
Gürültü problemine esas olarak Apartmanlarda Gürültü Yönetmeliği adı altında bir yönetmelik olmamakla birlikte “Binaların Gürültüye Karşı Korunması Hakkındaki Yönetmelik” ve “Çevresel Gürültünün Değerlendirilmesi ve Yönetimi Yönetmeliği” çerçevesinde yönetmeliklerce desteklenmiştir. Bahsettiğimiz bu yönetmeliklerin içeriklerine sitemizin “Yönetim Yazıları” bölümünden erişebilirsiniz.
Kısaca bahsetmek gerekirse, apartmanlarda, sitelerde yaşıyorsanız iş merkezlerinde ya da plazalarda çalışıyorsanız uymanız gereken bazı topluluk kuralları vardır. Bunlardan biri de gürültü konusudur. Gürültü seviyesini minimum düzeyde tutmalısınız. Tadilat işlerinizi hafta içleri sabah 10:00 ile akşamüzeri 18:00 arasında yapmanız komşularınızla olumlu yönde iletişimize sebep olacaktır. Örnek verdiğimiz saat aralıkları durumlara göre ve bağımsız bölümlerin kullanım çeşitliliğine göre değişebilir.
Akşamları saat 22:00’dan sonra ses düzeyinin minimumda tutulması herkesçe beklenen bir davranıştır. Saat 22:00’dan sonra yüksek sesle müzik dinlemek, enstrüman çalmak, elektrikli süpürge makinesi çalıştırmak, çamaşır makinesi sesi, yüksek ses gerektiren oyunlar gibi aktivitelere ara verilmeli ya da hassasiyet gösterilmelidir.
Bunların haricinde pazar günleri istisnalar olmakla beraber birçok insanın izin günüdür. Yani istirahat günüdür. Bu günlerde saat ayrıcalığı olmaksızın hassas davranmak örnek bir davranış olacaktır. Komşularınız hafta içi mesai saatlerinden farklı olarak o gün geç uyanabilirler ya da sabah mesai ye gidecekleri için erken uyumak isteyebilirler. Bu durumlar herkes için geçerli olabileceği gibi herkesin bu kurallara hassasiyet göstermesi komşuluk ilişkilerini sorunsuz bir ilişki haline getirerek yaşamın kalitesini ve huzurunu da arttırır diyebiliriz.
Gürültü Yapmanın Cezası Var Mıdır, Varsa Nedir?
Yaşadığınız yerde komşunuzun ya da komşularınızın gürültülerinden rahatsızsanız şikâyetçi olabilirsiniz. Komşu ya da komşularınız yukarıda söz ettiğimiz toplu yaşam kurallarına uymuyorsa ve uymamakta ısrarcı ise Çevre ve Şehircilik Bakanlığı tarafından 2872 Sayılı Çevre Kanunu çerçevesinde idari para cezasına çarptırılabilir. Burada değişken olan durumlar vardır. Bu değişken durumlar şikayetçisi olduğunuz bağımsız bölümün kullanım durumuna göre değişiklik gösterebilir.
- Konut kullanımlarında 1.461 Türk Lirası’na kadar
- Ticari İşletme, İş Yeri, Dükkân kullanımlarında 14.740 Türk Lirası’na kadar
- Eğlence Mekânı kullanımında ise 29.500 Türk Lirası’na kadar
Gürültünün ölçümünün mümkün olmadığı durumlarda ise 187 TL gürültüden kaynaklı, 187 TL rahatsız etmekten kaynaklı toplamda 347 TL’lik para cezası uygulanabilmektedir.
Gürültü Yapan Komşumu Nereye ve Nasıl Şikâyet Etmem Gerekir?
Gürültü yapan komşunuz ile öncelikle saygı çerçevesinde ve asla tartışmaya girmeden iletişim kurmaya kurmanızı ve nazikçe uyarınızı yapmanızı öneririz. Komşunuz uyarınızı dikkate alıp gürültüyü tekrarlamayabilir. Fakat uyarınızı dikkate almayıp gürültü yapmaya devam da edebilir. Bu durumda komşunuz kiracı ise kiracısı olduğu mülk sahibi ile iletişim kurabilir ve durumdan bahsedebilirsiniz. Komşunuz eğer mülk sahibi ise yöneticinizle ya da çalışmakta olduğunuz yönetim firması ile durumu görüşebilirsiniz. Yönetici ya da yönetim firması şikâyetçi olduğunuz komşunuza sözlü ya da yazılı uyarı da bulunabilir. Aynı zamanda şikâyetçi olduğunuz komşunuza yapılmış olan uyarıdan siz de yazılı ya da sözlü haberdar olabilirsiniz. Tüm bu uyarılarınıza rağmen gürültü yapan komşunuz davranışlarına devam ediyor ise polise şikâyet edebilir ya da belediye zabıtasına durum ile ilgili olarak
başvurabilirsiniz. Polis ya da zabıta durum değerlendirmesi yaparak gürültü yapan komşunuza gerekli işlemleri yapacaktır. Sorun devam eder ise kat malikleri durumu sulh mahkemesine taşıma hakkına sahiptirler. Sulh Mahkemesinin vereceği tedbir kararına uyulmadığı takdirde savcılığa şikayet edilerek Asliye Ceza Mahkemesi’nde dava açması sağlanmış olur.